Skip to content

Belgická čokoláda je nevšedním zážitkem


ÄŒokoláda, její výroba a její chutÄ› se liší dle toho, z jaké zemÄ› pocházejí a kde se vyrábí. OdliÅ¡né chutÄ› také způsobuje to, jak jsou získávány kakaové boby.  Milovníci Äokolády moc dobÅ™e vÄ›dí, že jednou z nejvýznamnÄ›jších zemí, která je proslulá výrobou Äokolády, je Belgie. Vyrábí se tu jak klasická Äokoláda, tak velmi známé Äokoládové pralinky a lanýže.

Belgie má dlouhou historii v ohledu výroby Äokolády. Ta sahá až do 17. století. V 18. století získala Äokoláda na vysoké popularitÄ›, pÅ™edevším mezi belgickou smetánkou. V 20. století se pak její výroba rozšířila, protože do Evropy bylo pÅ™iváženo více kakaa.

pralinky

Čím vyniká oproti jiným druhům Äokolády? ÄŒokoláda je obvykle máslovÄ›jší, její hoÅ™kost i sladkost drží na příjemném stÅ™edu. Ale i když je tabulková Äokoláda skvÄ›lá, více známÄ›jší jsou Äokoládové lanýže Äi pralinky.

ÄŒokoládové pralinky jsou tvarovanou Äokoládou, která může být jakákoliv. MléÄná, bílá, hoÅ™ká, nÄ›kdy se míchá více druhů Äokolád dohromady. I tvary mohou být různé. Luxusní pralinky vyrábí nejlepší cukráři svÄ›ta a stojí za nimi mnoho práce. Pralinky mohou být i nÄ›jak ochucené. Belgické pralinky se plní nejrůznÄ›jšími náplnÄ›mi. Klasické jsou kakao, oÅ™echy, mandle, vlaÅ¡ské oÅ™echy, smetanové náplnÄ› anebo likérové náplnÄ›.

Äokoláda

Dalším druhem Äokolády jsou lanýže. VÄ›tÅ¡inou mají polomÄ›kký vnitÅ™ek, který se rozplývá na jazyku. Lanýže se vyrábí z Äokoládové ganáže, což je kvalitní Äokoláda, která se nechá rozpustit v horké smetanÄ› s vysokým obsahem tuku. DobÅ™e vytvarované Äokoládové lanýže se poté jeÅ¡tÄ› obalují, například v syrovém kakau.

Pokud budete cestovat do Belgie, urÄitÄ› ochutnejte alespoň nÄ›kolik druhů skvÄ›lé Äokolády. Váš jazýÄek bude potěšen bohatostí Äokolády a zároveň její jemností. Kvalitní Äokoláda je zážitek, který si vychutnáte a budete si přát, abyste si ji mohli vychutnat kdykoliv.